Nemzetközi kapcsolatok és projektek

Az Alapítványjelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, tagja több nemzetközi szervezetnek, mint a Global Ecovillage Network, a Food First Information and Action Network, az EuropAfrica hálózat, vagy a Rural Education elnevezésű projekt megvalósítására létrejött konzorcium.

„EuropeAid/127765/C/ACT/Multi - Hungry for Justice”

2011-2013 között is fut a nemzetközi emberi jogi szervezettel közös projektünk, melynek neve az angol Food First Informations- & Actions Network rövidítéséből származik (FIAN) címe ezúttal „Hungry for justice”, azért küzd, hogy minden ember éhezés nélkül élhessen és saját táplálkozását biztosítani tudja. Tevékenysége nemzetközi emberi jogokra épül, különös tekintettel a gazdasági, szociális és kulturális emberi jogokról szóló ENSZ-egyezményre. A FIAN Afrika, Amerika, Ázsia és Európa 60 államára kiterjedő nemzetközi hálózat. Az előző években a Gaia Alapítvány, mint a FIAN egyetlen magyarországi partnere 4 rendezvénysorozaton (Kapára - kaszára est) mutatta be a FIAN-t és tevékenységét. Az idei évben is több akciót szervezünk melyek részleteit hamarosan közzétesszük.

„ONG-ED/2007/136-17 - Agro-food policies and regional integration: for a practice of solidarity between Europe and Africa”

Sikeresen zártuk az EuropAfrika 3 éves projektet 2011 január végén.  Alcíme „Family farmed lands - Család művelte földek: a kölcsönösen támogatott és fenntartható mezőgazdaságért Északon és Délen. Az EuropAfrica elnevezésű projekt, különböző nem állami szervezetek (NGO), illetve afrikai és európai gazdaszervezetek hosszú távú együttműködésének eredményeként jött létre.

A Közös Agrárpolitika (CAP) hatását vizsgálta az Afrika mezőgazdaságára és élelmiszerellátására.

Afrikában a kampány partnere a ROPPA (Network of Farmers’ and Agricultural Producers’ Organisations of West Africa), EAFF (Eastern African Farmers Federation), PROPAC (Regional Platform of the Farmers Organizations of Central.  Európai partnereink: Belgiumban a CSA (Collectif Strategies Alimentaires) és Nagy Britanniában a UKFG (The UK Food Group) Olaszországban a kampányt a Terra Nuova koordinálja. A projektet és eredményeit is szemináriumi előadások, workshopok és kiadványok formájában mutatjuk be a célközönségnek.  A projekt folytatásaként tervezzük a Kelet Afrikai Farmerek Szövetségével (EAFF) létrehozni egy együttműködést, melynek keretében termelők és a fogyasztók tényleges és egyenes összekapcsolását és egyfajta „fair trade +” kereskedelmet hoznánk létre.

“ONG-ED/2007/136-849 - Rural education between global active citizenship and food security”

reSzintén sikeresen zártuk 2011 február 28-án a 2 éves Rural Education projektet, melynek a partnerlátogatásokon, tapasztalatcserén és ismeretterjesztő rendezvények szervezésén túl a legfőbb „terméke” egy két részből álló oktatási anyag felnőtt és gyermek tanulók számára. Az elkészült tanulmányok fókuszában az élelmiszer-önrendelkezés témája áll mely véleményünk szerint sokkal inkább gyakorlati tevékenységen keresztül érthető meg, mint egyszerűen elméleti tankönyvek olvasásával, tevékenységkutatást végeztünk hat ország bevonásával Európában, Afrikában és Latin-Amerikában (Olaszország, Wales, Peru, Szenegál, Ecuador, Tanzánia). E kutatás ezután elemzésre került, hogy felbecsülhessük az élelmiszer-önrendelkezés modelljeinek megvalósítását a fent nevezett országokban. A partnerszervezetek által végzett kutatás célja azon innovatív módszerek, tartalmak és eszközök vizsgálata volt, amelyeket a vidéki közösségek fejlesztésének fenntartható és előrelátó szemléletének alkalmazása céljából használtak.  Tervezzük az oktatási anyag beépítését képzéseinkbe, főként a jelenleg futó „Hangya“képzéseink tematikájába.

HUSK/0901/2.1.1/0280/01 - „Energia hatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon”

logo_husk2011 Januárjában aláírtuk a Magyar Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2008 végén beadott projekt koncepciónk, az „Energia hatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon” támogatási szerződését. A pályázati kiírás lehetővé tette, hogy a projektet a támogatói döntést követően megkezdjük, így 2010. május 20-án hozzáláttunk a biológiai víztisztítási rendszer létesítésének, azaz a nádgyökér-zónás tó építésének.  A használatba vételi engedélyezési eljárás folyamatban van.  A tavasz beköszöntével folytatódik a projekt megvalósítása a napkollektor mező a szélgenerátorok létesítésével, a recepció/bemutató épületépítésével, a permkultúra kert létesítésével, és a biogáz a-üzem létesítésével.

Ez az alternatív bemutatóközpont az Ökofalu területén kap helyet, mely az alábbiakról kíván pontosabb képet adni a látogatóknak: szilárd és folyékony biomassza, mint energiaforrás bemutatása. Napkollektorok, napelemek összehasonlító bemutatása, szélgenerátorok üzemeltetése, fotovoltikus áramtermelés lehetőségének ismertetése, földhő hasznosításának lehetősége, természetes építőanyagok minősítése, biológiai víztisztítási eljárások bemutatása, háztartások energiatakarékossági megoldásainak ismertetése, precíziós ökológiai mezőgazdaság bemutatása, permakultúra, mint mezőgazdasági gyakorlat bemutatása, biogáz kapcsolt rendszerének ismertetése, szerves hulladékok feltárási lehetőségeinek bemutatása.

A projekt hivatalos weboldala rövidesen elkészül és a husk.gaiaalapitvany.hu címen lesz elérhető.

„09/0128-G/ 1061 The transition journey – sustainability to touch”

Ez évben is folytatódik, az év második felében zár a Grundtvig Tanulási Kapcsolat projektünk a partner osztrák, német és olasz ökofalvakkal. A program lényege a tapasztalatgyűjtés, és a Rob Hopkins által elindított Átmeneti Mozgalom (Transition Movement) elemeinek szélesebb körben való megismertetése, az ökofalvakban felhalmozott, fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal kiegészülve.

A projekt eredményeit az alábbi könyvecskében foglaltunk össze, melyet 2011. május 13-15 között megrendezett Nemzetközi Falu Konferencián mutattunk be Berlinben. Bővebben»»»