Uganda: FIAN sürgeti a konfliktus békés rendezését a német Neumann Kaffee Gruppe-val

Sajtóközlemény - Heidelberg, 2012. március 26.

Abból az alkalomból, hogy közeleg a föld kimérése a Kaweri Kávé Ültetvény szomszédságában Mubendében (Uganda) a FIAN, egy nemzetközi emberi jogi szervezet szorgalmazza, hogy a cég rendezze a 10 éve zajló konfliktusát békésen.

"A Neumann társaság ne akadályozza meg a közelgő földmérést, mivel ez az intézkedés hozzá fog járulni az átláthatósághoz, a valós földhasználati és jogi helyzet tisztázásához", mondta Martin Wolpold-Bosien a FIAN International képviselője.
2001 augusztusában az ugandai hadsereg erőszakkal kényszerített több mint 2000 embert földje elhagyására Mubende tartományban. Majd ezt a földet bérbe adta a Kaweri Kávé Ültetvénynek mely leányvállalata, a német kávé társaságnak a Neumann Kaffee Gruppe-nak. Kaweri arra használta ezt a földet, hogy létrehozza Uganda első és legnagyobb kávé ültetvényét. Az áldozatokat nem kompenzálták a földjük elvesztéséért, sem a nehézségekért, amelyekkel szembe kellett nézniük a kilakoltatás után. FIAN támogatja az áldozatokat és békés küzdelmet folytat az igazságért 2002 óta.
A közelgő felmérés egyben jogi eljárás is, valamint a szükséges utolsó lépés ahhoz, hogy regisztrálják földhasználóként a kilakoltatottakat. Azonban egy nemrégiben kiadott közleményében a Neumann Kaffee Gruppe tiltakozik a tervezett földmérés ellen.
"Nincs ésszerű érv egy ilyen intézkedés ellen. Ezért szorgalmazzuk, hogy a Neumann társaság ne akadályozza meg, különösen az erőszakkal, a tervezett földmérést" mondta Gertrud Falk a FIAN képviselője.

Peter Kayiira a kilakoltatottak képviselője, megkezdte a maga fáradhatatlan jogvédő harcát, hogy a jogorvoslatot szerezzen tulajdonukból kisemmizetteknek valamint, hogy kárpótolják őket a szenvedésükért. Azonban a Neumann Kaffee Gruppe képviselője nyilatkozatában megkérdőjelezte Mr. Kayiirat, mint az emberi jogok védelmezőjét.
"Mr. Kayiira fáradhatatlanul támogatja az áldozatokat az egykori falvakban: Kitemba, Kiryamakobe, Luwunga és Kijunga területén, akiknek emberi jogait megsértették, "hangsúlyozta Martin Wolpold-Bosien. "Azt tanácsoljuk a Neumann Kaffee Gruppe- nak, ismerjék el, Mr. Kayiirat mint az emberi jogok védelmezőjét és annak megfelelően cselekedjenek."

A következő bírósági tárgyalást a tervek szerint 2012. március 28-án lesz. FIAN bízik benne, hogy tovább nem marad büntetlen az élelemhez való jog megsértése és az igényeket kezeli az ugandai igazságszolgáltatás.

vagy Gertrud Falkot, g.falk @ fian.de