Sajtkzlemny - Heidelberg, 2012. mrcius 26.

Abbl az alkalombl, hogy kzeleg a fld kimrse a Kaweri Kv ltetvny szomszdsgban Mubendben (Uganda) a FIAN, egy nemzetkzi emberi jogi szervezet szorgalmazza, hogy a cg rendezze a 10 ve zajl konfliktust bksen.

"A Neumann trsasg ne akadlyozza meg a kzelg? fldmrst, mivel ez az intzkeds hozz fog jrulni az tlthatsghoz, a vals fldhasznlati s jogi helyzet tisztzshoz", mondta Martin Wolpold-Bosien a FIAN International kpvisel?je.
2001 augusztusban az ugandai hadsereg er?szakkal knyszertett tbb mint 2000 embert fldje elhagysra Mubende tartomnyban. Majd ezt a fldet brbe adta a Kaweri Kv ltetvnynek mely lenyvllalata, a nmet kv trsasgnak a Neumann Kaffee Gruppe-nak. Kaweri arra hasznlta ezt a fldet, hogy ltrehozza Uganda els? s legnagyobb kv ltetvnyt. Az ldozatokat nem kompenzltk a fldjk elvesztsrt, sem a nehzsgekrt, amelyekkel szembe kellett nznik a kilakoltats utn. FIAN tmogatja az ldozatokat s bks kzdelmet folytat az igazsgrt 2002 ta.
A kzelg? felmrs egyben jogi eljrs is, valamint a szksges utols lps ahhoz, hogy regisztrljk fldhasznlknt a kilakoltatottakat. Azonban egy nemrgiben kiadott kzlemnyben a Neumann Kaffee Gruppe tiltakozik a tervezett fldmrs ellen.
"Nincs sszer? rv egy ilyen intzkeds ellen. Ezrt szorgalmazzuk, hogy a Neumann trsasg ne akadlyozza meg, klnsen az er?szakkal, a tervezett fldmrst" mondta Gertrud Falk a FIAN kpvisel?je.

Peter Kayiira a kilakoltatottak kpvisel?je, megkezdte a maga fradhatatlan jogvd? harct, hogy a jogorvoslatot szerezzen tulajdonukbl kisemmizetteknek valamint, hogy krptoljk ?ket a szenvedskrt. Azonban a Neumann Kaffee Gruppe kpvisel?je nyilatkozatban megkrd?jelezte Mr. Kayiirat, mint az emberi jogok vdelmez?jt.
"Mr. Kayiira fradhatatlanul tmogatja az ldozatokat az egykori falvakban: Kitemba, Kiryamakobe, Luwunga s Kijunga terletn, akiknek emberi jogait megsrtettk, "hangslyozta Martin Wolpold-Bosien. "Azt tancsoljuk a Neumann Kaffee Gruppe- nak, ismerjk el, Mr. Kayiirat mint az emberi jogok vdelmez?jt s annak megfelel?en cselekedjenek."

A kvetkez? brsgi trgyalst a tervek szerint 2012. mrcius 28-n lesz. FIAN bzik benne, hogy tovbb nem marad bntetlen az lelemhez val jog megsrtse s az ignyeket kezeli az ugandai igazsgszolgltats.

vagy Gertrud Falkot, g.falk @ fian.de