Coffee to go – a kilakoltatás ízével

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Sajtóközlemény

Amennyiben a fenti videót MAGYAR FELIRATTAL kívánja megtekinteni, kérjük kattintson a videó jobb alsó részén látható YouTube ikonra.

Az új film emléket állít a Neumann Kaffee Gruppe véres ügyleteinek Ugandában, címe "Coffee to go – a kilakoltatás ízével"  egy véres kilakoltatásról szól melyet a német kávé cég követett el. Augusztus 19-én 2001-ben, az ugandai hadsereg erőszakkal kilakoltatta a lakosságot több faluból Mubende közelében a saját földjeikről, hogy utat engedjenek egy kávé ültetvénynek melyhez a földet az ugandai kormány adta bérbe a Kaweri Coffee Plantation Ltd. leányvállalata számára, a német cég Neumann Kaffee Gruppe-nak.

Ingabire Betty árva maradt a kilakoltatás következtében.  A kisgazda Kasoma Aminadabu egyik gyermekét veszítette el. A katonák leégettek házakat, kávé és banán ültetvényeket. Több mint 2000 embernek kellett hátrahagyni minden holmiját.

"A mai napig egyetlen áldozatot sem kompenzáltak, sem földjük elvesztése, sem az átélt események miatt, melyek a kilakoltatás során történtek" mondta Gertrud Falk, Fian Németország.

Fian támogatta az áldozatok békés küzdelmét az igazságért.  2002 óta segíti őket az ugandai kormány és Kaweri Coffee Plantation Ltd elleni perben. Akik számos alkalommal késleltetik az igazságszolgáltatás folyamatát, sokszor kétes jogi manőverekkel.

A német anyavállalatot nehéz bíróság elé állítani. "A német jogrendszer keretein belül még mindig szinte lehetetlen, a külföldi leányvállalatot perelni, felelősségre vonni az emberi jogok megsértéséért." A német jogrendszer elmarad a többitől, mert nem veszi figyelembe a gazdasági realitásokat, valamint az emberi jogok megsértését. ", mondta Falk. "Csak megfelelően elfogadott törvényekkel lehetett kényszeríteni vállalatok, mint a Neumannt hogy vállalja felelősséget az elkövetett gyilkosságokért és az áldozatok szenvedéséért Mubende tartományban."

"Az áldozatokat kompenzálni kell, és a földet, amelyet jogellenesen művel vissza kell adni a tulajdonosoknak. Ez egyszerűen botrány, hogy 11 év után sem került sor semmilyen ítélet meghozatalára a Kaweri és Neumann cégekkel, sem az ugandai kormánnyal szemben.” Mondta Falk.

Fian és magyar partnere a GAIA Alapítvány továbbra is arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy ez az igazságtalanságot ne maradhasson büntetlen, az áldozatokat kompenzálják.