A FIAN felszltja az llamokat, hogy ratifikljk az ICESCR Ajnlst (Optional Protocol)

Heidelberg, 2012. december 10.

Az Emberi Jogok Napjn a FIAN International s partnerszervezete a Gaia Alaptvny srgeti az llamokat, hogy ratifikljk a Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Nemzetkzi Egyezsgokmnynak (ICESCR) Ajnlst (OP), biztostva ezzel az igazsgszolgltatshoz val hozzfrs az alapvet? emberi jogok megsrtsnek ldozatai szmra.

December 10-n 2008-ban, az Egyeslt Nemzetek Kzgy?lse elfogadta az ICESCR ajnlst (OP), amely egy j lehet?sget knl a gazdasgi, szocilis s kulturlis jogok megsrtsnek bntetlensge ellen.

Az OP ldozatai az emberi jogukban megsrtettek, mint pldul az egszsghez, az oktatshoz, az lelmiszerhez vagy a lakhatshoz, akik nem kpesek rvnyt szerezni jogos kvetelseiknek sajt orszgukon bell, krhetik a nemzetkzi jogorvoslatot azltal, hogy panaszukkal az ENSZ Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Bizottsghoz fordulnak.

1966-ban, 160 llam ktelezte el magt jogainak vdelmben az ICESCR keretben jelenleg azonban az Ajnlst (OP) mindssze 41 llam rta al s mindssze 8 ratifiklta. A szerz?ds hatlyba lp a mint a 10. llam is ratifiklja ami ttrst jelentene a nagyobb fok trsadalmi igazsgossg s az egyetemes emberi jogok vdelme rdekben.

Az Ajnls (OP) jogorvoslati lehet?sget adna az olyan lelemhez val jogukban megsrtett ldozatoknak mint pldul az er?szak sjtotta hondurasi Bajo Aguan rgiban, vagy a fldjeikrt vgtelen kzdelemet folytat bennszltteknek Guarani Kaiowaban, Brazliban.

"A bntetlensg egyszerre kvetkezmnye s a kivlt oka is az emberi jogok megsrtsnek. Ebb?l ered gyakran az llamok azon ktelezettsgnek elmulasztsa, mely a jogsrtsek megvizsglsa lenne. A krnikus hezs pedig az egyik kvetkezmnye a bntetlensgnek. "mondja Ana-Mara Suarez Franco, a FIAN kpvisel?je Genfben.

Fian International s partner szervezete a GAIA Alaptvny srgeti az llamokat, hogy ragadjk meg ezt a lehet?sget, s vessenek vget a bntetlensgnek, biztostsk rvnyesthet?sgt s hatkony elszmoltathatsgt az emberi jogoknak, azltal, hogy a ratifikljk az Ajnlst.

Tovbbi informci:

2011-ben az ICESCR a Nemzetkzi Civil Koalcival egyttm?kdsben kifejlesztette az Eszkztr az Ajnlshoz (OP) cm? kiadvnyt amely gyakorlati tmutatst nyjt a nem kormnyzati szervezetek s ms civil trsadalmi csoportok, valamint az llamok szmra az Ajnlssal kapcsolatos munkjukhoz. Tudjon meg tbbet az Ajnlsrl (OP) s az Eszkztrrl (Toolkit) itt: http://www.fian.org/news/news/new-toolkit-for-action-for-the-optional-protocol/?searchterm=Optional%20Protocol

2012-ben FIAN International m?vszeti versenyt szervezett kiemelve a bntetlensg problmakrt vilgszerte. B?vebben: http://www.stop-impunity.org/