A kampali Legfels?bb Brsg Ugandban elrendelte, hogy a krtrtsknt mintegy tizenegy milli eurt kell fizetni az 2041 kilakoltatottnak a fldrt melyet elfoglalt a Kaweri-kv-ltetvny, amelynek tulajdonosa a nmet Neumann Gruppe.

A mrcius 28-n kelt tlet a kompenzcit nem kzvetlenl a vdlottaktl kveteli, hanem a nmet befektet?kt?l s azok gyvdeit?l. Amellett, hogy a br lesen brlja ahogyan nmet befektet?k elhanyagoljk az emberi jogi ktelessgket.

2001 augusztusban az ugandai kormny brutlisan kilakoltatott tbb mint 2000 f?t a fldjkr?l a Mubendben, Ugandban. A fldet a nmet kvs cg a Neumann Kaffee Gruppe (NKG) helyi lenyvllalata kapta, hogy ltrehozza az els? nagyszabs kv ltetvnyt Ugandban. A jogi intzkedst, annak rdekben, hogy a kilakoltatottak visszaszerezzk fldjket s egyb tulajdonukat folyamatosan akadlyozza s kslelteti. Err?l egy dokumentumfilmet is ksztett a nmet rendez? Michael Enger, mely jl illusztrlja a kilakoltatottak vtizedes harct.

Az tlet egyrtelm?en eltli a felel?tlen cselekmnyeket a Kaweri-kv-ltetvnyen: "A nmet befektet?knek ktelessgk lett volna annak biztostsa, hogy a bennszlttek ne legyenek kihasznlva. Tiszteletben kellett volna tartani az emberi jogokat s rtkeket, becsletes zletemberknt nem foglalhatta volna el a fldet amg meg nem gy?z?dtek arrl, hogy a lakk is megfelel? krtrtsre, thelyezsre szmthatnak."

Jelenleg az tletet heves vita ksri az ugandai mdiban, mert az els?sorban az gyvdeket marasztalja el, akik nem okozi a helyzetnek. Tovbb nem vilgos, a br mirt menti fel az ugandai kormnyt minden felel?ssg all, hiszen a kilakoltatst az ugandai hadsereg vgezte. A felel?s tiszt kijelentette, hogy maga a kormny rendelte el a kilakoltatst helyi kpvisel?je ltal.

"Ez az tlet mrfldk? a kilakoltatottak szmra miutn a per 11 vig tartott." mondja Gertrud Falk FIAN International, amely szervezet mindez id? alatt tmogatta a kilakoltatottak a bks harct az igazsgrt. A vdlott kijelentette, hogy fellebbezni fog az tlet ellen. A FIAN tovbbra is tmogatni fogja a kilakoltatottakat harcukban, hogy visszanyerjk a fldjket.

Olvassa el a teljes anyagot angol nyelven itt, www.fian.org