Kompenzációt kell fizetni kilakoltatottaknak - Sajtóközlemény

A kampali Legfelsőbb Bíróság Ugandában elrendelte, hogy a kártérítésként mintegy tizenegy millió eurót kell fizetni az 2041 kilakoltatottnak a földért melyet elfoglalt a Kaweri-kávé-ültetvény, amelynek tulajdonosa a német Neumann Gruppe.

A március 28-án kelt ítélet a kompenzációt nem  közvetlenül a vádlottaktól követeli, hanem  a német befektetőktől és azok ügyvédeitől. Amellett, hogy a bíró élesen bírálja ahogyan német befektetők elhanyagolják az emberi jogi kötelességüket.

2001 augusztusában az ugandai kormány brutálisan kilakoltatott több mint 2000 főt a földjükről a Mubendében, Ugandában. A földet a német kávés cég a Neumann Kaffee Gruppe (NKG) helyi leányvállalata kapta, hogy létrehozza az első nagyszabású kávé ültetvényt Ugandában. A jogi intézkedést, annak érdekében, hogy a kilakoltatottak visszaszerezzék földjüket és egyéb tulajdonukat folyamatosan akadályozza és késlelteti. Erről egy dokumentumfilmet is készített a német rendező Michael Enger, mely jól illusztrálja a kilakoltatottak évtizedes harcát.

Az ítélet egyértelműen elítéli a felelőtlen cselekményeket a Kaweri-kávé-ültetvényen: "A német befektetőknek kötelességük lett volna annak biztosítása, hogy a bennszülöttek ne legyenek kihasználva. Tiszteletben kellett volna tartani az emberi jogokat és értékeket, becsületes üzletemberként nem foglalhatta volna el a földet amíg meg nem győződtek arról, hogy a lakók is megfelelő kártérítésre, áthelyezésre számíthatnak."

Jelenleg az ítéletet heves vita kíséri az ugandai médiában, mert az elsősorban az ügyvédeket marasztalja el, akik nem okozói a helyzetnek. Továbbá nem világos, a bíró miért menti fel az ugandai kormányt minden felelősség alól, hiszen a kilakoltatást az ugandai hadsereg végezte. A felelős tiszt kijelentette, hogy maga a kormány rendelte el a kilakoltatást helyi képviselője által.

"Ez az ítélet mérföldkő a kilakoltatottak számára miután a per 11 évig tartott." mondja Gertrud Falk FIAN International, amely szervezet mindez idő alatt támogatta a kilakoltatottak a békés harcát az igazságért. A vádlott kijelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A FIAN továbbra is támogatni fogja a kilakoltatottakat harcukban, hogy visszanyerjék a földjüket.

Olvassa el a teljes anyagot angol nyelven itt, www.fian.org