fianA FIAN nemzetkzi szervezett 1986-ban alaptottk, neve a Foodfirst Information and Action Network rvidtsb?l szrmazik. Az els? emberi jogi szervezet volt, amely az lelemhez val jog szszljv vlt, ahogy azt az Emberi Jogok Chartjban s ms emberi jogokrl szl egyezmnyekben lefektettk. A FIAN afrikai, zsiai, latin-amerikai s eurpai nemzeti szekcikbl pl fel. Tbb mint 50 orszgbl vannak egyni tagjai. A FIAN nonprofit szervezet, brmifle vallsos vagy politikai vonatkozs nlkl, s tancsadi sttusza van az ENSZ-ben.

A FIAN olyan vilgrt kzd, ahol ismeretlen az hezs, s ahol mindenki maradktalanul rvnyestheti emberi jogait, ezen bell is az lelemhez val jogt.

A FIAN az lelemhez val jog megsrtsnek konkrt eseteit elemzi s dokumentlja. A GAIA kolgiai s Vidkfejlesztsi Alaptvny, mint a FIAN magyarorszgi partnere igyekszik felhvni a trsadalmi szervezetek, civil szervezetek, kormnyzati testletek s a nyilvnossg figyelmt az lelemhez val jogra. Olyan egynek s csoportok krsre lpnk fel, akiknek lelemhez val joga srl vagy fenyegetve van s tmogatst mozgstunk szmukra. Petcikkal, nyilvnos tmogatssal s jogorvoslattal nyilvnos nyomst gyakorlunk a kormnyokra, hogy felel?ssgre vonjuk ?ket az lelemhez val jog megsrtsrt. Addig kvetjk nyomon az eseteket, amg az ldozatok megfelel? krptlst nem kapnak. Az ENSZ s ms leglis szervezetek keretn bell killunk az emberi jogok mellett, azrt, hogy er?stsk s tovbbfejlesszk az emberi jogok nemzetkzi vdelmt.

2011-13 kztt a FIAN International s a GAIA Alaptvny Hungry for justice Igazsgra hezve cm? kampny projekt  keretben el?szr az albbi gyre kvnja felhvni a nyilvnossg figyelmt:

Mubende, Uganda tz vnyi igazsgtalansg, tz vnyi bntetlensg

Tz vvel azutn, hogy az ugandai hadsereg 2000 embert knyszertett fldjei elhagysra a nmet befektet?, Neumann Kaffee Gruppe kedvrt, a FIAN s a GAIA Alaptvny szimbolikus akcira kszl, hogy vget vessenek a bntetlensgnek, s effektv jogorvoslatot kveteljenek az lelemhez val jogukban megsrtett kilakoltatottak szmra.

2001. augusztusban az ugandai hadsereg csaldok szzait ?zte el er?szakosan fldjeikr?l Mubende tartomnyban. Ezeket a fldeket azutn brbe adtk a Kaweri Kvltetvny Ltd.-nek, a nmet Neumann Kaffee Gruppe lenyvllalatnak. A Kaweri arra hasznlta a fldeket, hogy ltrehozza Uganda els? nagyzemi kvltetvnyt. A kilakoltatottak mig sem rszesltek semmilyen krptlsban fldjeik s vagyonuk elvesztse, sem a kilakoltatst kvet? nehzsgeik miatt.

A kilakoltatottak tbbsge mg mindig elfogadhatatlan krlmnyek kztt l az ltetvny hatrn mondja Martin Wolpold-Bosein, a FIAN International program-koordintora. A fld biztostott szmukra meglhetst, amit a kilakoltats miatt elvesztetettek.

A kilakoltatottak ltal 2002-ben az ugandai kormny s a Kaweri Kvltetvny Ltd. ellen indtott peres eljrst a mai napig szisztematikusan halogatjk. A kormny s a kvs cg mg a peren kvli megegyezs lehet?sgt?l is elzrkzik.

Uganda a Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Nemzetkzi Egyezmnynek szerz?dtt llamaknt kteles tiszteletben tartani a nemzetkzi jogban szerepl? lelemhez val emberi jogot mondja Flavio Valente, a FIAN International f?titkra. A Mubendben jelenleg fennll letkrlmnyek fenyegetik a gazdlkodknak az Egyezmnyben rgztett megfelel? lelemhez val jogt. Az ugandai hatsgok ktelesek krtrtst nyjtani az er?szakos kilakoltatsok miatt, s krptolni az ldozatokat. Ezenkvl, az llamnak ktelessge az effektv jogorvoslat jogt garantlni az emberi jogaikban megsrtett ldozatok szmra.

Tz v telt el a kilakoltatsok ta. Tz v igazsgtalansg, tz v bntetlensg. A FIAN s a GAIA Alaptvny vget kvn vetni a bntetlensgnek, s kveteli, hogy Uganda kormnya, valamint a Neumann Kaffee Gruppe legyen felel?ssgre vonhat az lelemhez val jog megsrtsrt.