2011. 08. 19. Heidelberg Tz vvel azutn, hogy az ugandai hadsereg 2000 embert knyszertett fldjei elhagysra a nmet befektet?, Neumann Kaffee Gruppe kedvrt, a FIAN szimbolikus akcikra kszl az Eurpa s zsia ugandai nagykvetsgei el?tt, hogy vget vessenek a bntetlensgnek, s effektv jogorvoslatot kveteljenek az lelemhez val jogukban megsrtett kilakoltatottak szmra.

2001. augusztusban az ugandai hadsereg csaldok szzait ?zte el er?szakosan fldjeikr?l Mubende tartomnyban. Ezeket a fldeket azutn brbe adtk a Kaweri Kvltetvny Ltd.-nek, a nmet Neumann Kaffee Gruppe lenyvllalatnak. A Kaweri arra hasznlta a fldeket, hogy ltrehozza Uganda els? nagyzemi kvltetvnyt. A kilakoltatottak mig sem rszesltek semmilyen krptlsban fldjeik s vagyonuk elvesztse, sem a kilakoltatst kvet? nehzsgeik miatt.

A kilakoltatottak tbbsge mg mindig elfogadhatatlan krlmnyek kztt l az ltetvny hatrn mondja Martin Wolpold-Bosein, a FIAN International program-koordintora. A fld biztostott szmukra meglhetst, amit a kilakoltats miatt elvesztetettek.

A kilakoltatottak ltal 2002-ben az ugandai kormny s a Kaweri Kvltetvny Ltd. ellen indtott peres eljrst a mai napig szisztematikusan halogatjk. A kormny s a kvs cg mg a peren kvli megegyezs lehet?sgt?l is elzrkzik.

Uganda a Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Nemzetkzi Egyezmnynek szerz?dtt llamaknt kteles tiszteletben tartani a nemzetkzi jogban szerepl? lelemhez val emberi jogot mondja Flavio Valente, a FIAN International f?titkra. A Mubendben jelenleg fennll letkrlmnyek fenyegetik a gazdlkodknak az Egyezmnyben rgztett megfelel? lelemhez val jogt. Az ugandai hatsgok ktelesek krtrtst nyjtani az er?szakos kilakoltatsok miatt, s krptolni az ldozatokat. Ezenkvl, az llamnak ktelessge az effektv jogorvoslat jogt garantlni az emberi jogaikban megsrtett ldozatok szmra.

Tz v telt el a kilakoltatsok ta. Tz v igazsgtalansg, tz v bntetlensg. A FIAN vget kvn vetni a bntetlensgnek, s kveteli, hogy Uganda kormnya, valamint a Neumann Kaffee Gruppe legyen felel?ssgre vonhat az lelemhez val jog megsrtsrt.