Id?szaki Beszmol Uganda (2011)

Az emberi jogok megsrtse egy mubendei kvltetvny kontextusban

A FIAN International el?terjesztse

1. Jelen tjkoztatst 2011. mrciusban a FIAN International terjesztette el? a FIAN Nmetorszg s a Wake Up and Fight for your Rights (bredj s Harcolj a Jogaidrt) madudui csoportjval egyttm?kdsben. A FIAN (FoodFirst Information and Action Network) egy az lelemrt val jog mellett kzd? nemzetkzi emberi jogi szervezet, amely tancsadi sttust lvez az ECOSOC-nl. A FIAN Nmetorszg a FIAN International egy nemzeti szekcija. A Wake Up and Fight for your Rights Madudu Group a mubendei kvltetvny ltal rintett kzssgek ugandai szvetsge.

Uganda s az lelemhez val jog

1. 1987. janur 21-n Uganda ratifiklta a Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Nemzetkzi Egyezsgokmnyt (ICESCR) (11. Cikkely). Ratifiklta ezenkvl az sszes tbbi lelemhez val jogra vonatkoz nemzetkzi egyezmnyt, belertve a polgri s politikai jogokrl szl nemzetkzi egyezmnyt 1995. jnius 21-n (6. Cikkely), a gyermekek jogairl szl egyezmnyt 1990. aug. 27-n (24. s 27. Cikkely), valamint a n?kkel szembeni diszkrimnci megszntetsr?l szl egyezmnyt 1985. jlius 22-n (12. s 14. Cikkely). Mindez azt jelenti, hogy nemzetkzi vllalsainak rtelmben Uganda kormnya kteles minden llampolgra szmra garantlni az lelemhez val jogot.

Az eset sszegzse

1. 2001. augusztusban az ugandai hadsereg er?szakosan el?ztt 2000 embert a fldjeikr?l (2524 hektr), hogy brbe adhassa azokat a Kaweri Kvltetvny Ltd.-nek (Kft-nek), mely 100%-ban a Hamburg/Nmetorszg szhely? Neumann Kaffe Gruppe (NKG) lenyvllalata. Az el?zttek a mai napig sem rszesltek semmilyen krtrtsben a kilakoltatsrt s birtokaik elvesztsrt. Rosszabb krlmnyek kztt lnek, mint a kilakoltats el?tt.
  2. Az rintett kzssgek beszmolja szerint a kilakoltats kegyetlen s embertelen mdon trtnt. A falvakat katonk rohantk le, s az ott lakkat er?szakkal el?ztk a terletr?l. Az ldozatok bevallsa szerint fegyverrel knyszertettk ?ket a tvozsra, s nhnyukat meg is vertk. A lakossgot gyjtogatssal, brutlis bnsmddal s slyos testi srtssel slytottk. A hzakat felgyjtottk s porig romboltk, belertve hat templomot s a magnklinikt minden felszerelssel egytt. Minden mozdthat vagyontrgyat elvittek, a takarmnynvnyeket pedig kivgtk, s gykerestl kitptk a fldb?l. A Kitemba talnos iskola plett a cg szkhelyl hasznljk, s eddig nem biztostottak ms pletet az iskola szmra.
  3. 2002-ben az el?ztt lakossg az ugandai Legfels?bb Brsghoz fordult az ggyel. gyket a mai napig is halasztja a kampalai Nakawa Legfel?sbb Brsg, s a panaszosok mr nem remlnek semmilyen jogorvoslatot. A kilenc vnyi vizsglat sorn a brsg semmilyen rdemi eredmnyt nem mutatott fel. Az gy mg mindig a kampalai Nakawa Legfels?bb Brsgnl van fgg?ben, s a mai napig sem szletett semmilyen dnts.
  4. A kilakoltatsokat kvet?en megn?tt a megbetegedsek s hallesetek szma, mivel a lakossg nem jutott tiszta ivvzhez s betegelltshoz. Sokan mg ma is az ltetvny hatrn lnek ideiglenesen sszetkolt otthonaikban. Nhnyuk menedket kapott a szomszdos birtokon, ahol ideiglenesen gazdlkodhatnak. Az ltaluk megm?velhet? fldek azonban nagyon kicsik, s nem alkalmasak arra, hogy megfelel? lelemmel lssk el a csaldokat. Ezenkvl, a meglhetsi nehzsgek miatt a kzpiskolai tanulk szma is cskkent.

Emberi jogi problmk:

Trvnytelen kilakoltats

1. A kilakoltats nem csak a nemzetkzi, hanem a hazai jogot is megsrtette. Megszegtk a tiszteletben tarts ktelezettsgt, mely szerint az ugandai llam nem akadlyozhatja a megfelel? lelemhez val meglv? hozzfrsi lehet?sgeket.
  2. Az ugandai kormny megsrtette sajt alkotmnynak 26., 29.(2-a), valamint 237. (1., 3-a,8) szakaszt, mely szerint senki nem foszthat meg a fldjt?l, kivve ha a kz javt szolglja, vagy vdelmi, kzbiztonsgi, kzrendi, kzerklcsi vagy kzegszsggyi rdekeket szolgl, s az elkobzst megel?z?en haladktalanul tisztessges krtrtst kell fizetni.
  3. A kilakoltatottak zme trvnyes lland lakos volt, akik szmra az 1998-as ugandai fldtrvny birtoklsi biztonsgot garantl. E trvny 29 (2-a) cikkelye szerint a kilakoltatottak a fld jhiszem? birtokosai voltak. Ez azt jelenti, hogy tizenkt vig vagy mg tovbb birtokoltk s m?veltk a fldeket anlkl, hogy a regisztrlt tulajdonos vagy annak megbzottja brmilyen ellenvetst tett volna. A mubendei esetben a kilakoltatottak tbb, mint 12 vig hbortatlanul ltek fldjeiken.

Megfelel? krtrts hinya

1. A CESCR 7. ltalnos megjegyzsnek (general comment) 13. bekezdse szerint az ugandai kormnynak biztostania kellett volna a megfelel? krtrts jogt minden kilakoltatott szmra az gyben rintett szemlyi s ingatlan vagyonuk elvesztse miatt. Az ugandai kormny ezen ktelezettsgnek a mai napig nem tett eleget.
  2. Mivel Uganda rdekelt az ICCPR-ben, a 2(3) cikkely szerint kteles hatkony jogorvoslatot biztostani azon szemlyek szmra, akiknek megsrltek a jogaik, valamint a kompetens hatsgok ktelesek betartatni a megtlt jogorvoslatokat. (7. szm ltalnos megjegyzs, 13. bekezds CESCR).

Indokolatlanul prolonglt igazsgszolgltats

1. Ktsges, hogy a mubendei eset ldozatai szmra igazsgot fognak szolgltatni Ugandban. Az gyet mr tbb alaklommal is elhalasztottk, s 2002. ta semmilyen lpst nem tett a brsg. A mubendei eset alpereseknt szerepl? ugandai kormny nem vdi meg sajt npt az emberi jogok megsrtsvel szemben. A tny, mely szerint a kormny befolyssal br az ugandai brskodsi rendszer felett, alaknzza az ldozatok eslyeit a megfelel? igazsgszolgltatsra.

Javaslatok

A trvnytelen kilakoltatst illet?en az ugandai llam:

Hagyja abba az ugandai trvnyek megszegst.

Ne szegje meg az ICESCR s az ICCPR nemzetkzi emberi jogi trvnyeit.

Biztostson fggetlen brskodsi rendszert Ugandban.

A megfelel? krtrts hinyt illet?en az ugandai llam:

Biztostson minden kilakoltatott szmra megfelel? krptlst vagy fldvisszatrtst.

Biztostson minden kilakoltatott szmra hozzfrst: lelemhez, ihat ivvzhez, egszsggyi elltshoz, alapvet? lakhatsi krlmnyekhez, meglhetsi szolgltatsokhoz, takarmnyhoz, valamint a tanulknak megfelel? ltalnos s kzpiskolai oktatshoz.

Az indokolatlanul prolonglt igazsgszolgltatst illet?en az ugandai llam:

Biztostson mihamarabbi igazsgszolgltatst a kilakoltatottak szmra.

Kerljn mindennem? trvnyszegst, amely csak tovbb halasztja az igazsgszolgltatsi eljrst.