Ökofalu

A Galgahévíz határában épülő önálló ökofalu leendő lakói a környezetünkre odafigyelő emberek, akiknek életmódja tükrözi elkötelezettségüket az ökológiai értékek iránt. Az ökofalu megálmodói felismerték, hogy a jelenlegi korlátlan gazdasági növekedés nem működhet már sokáig, nem fenntartható. Az itt élők egy másfajta életformát választottak olyant, ahol a fenntarthatóság szempontjait nagyon komolyan veszik, azok szerint élnek, és igyekeznek ökológiai lábnyomukat minél kisebbre összenyomni.

Galgahévíz egy kicsit eltér a többi magyarországi Ökofalutól, mert itt nem egy kihalt falut élesztünk újjá, hanem egy teljesen új települést hoztunk létre. Egy lépésről lépésre megtervezett nagyrészt önellátó, a nagy rendszerektől független közösséget terveztek meg az alapítók. Saját kutunk van, megújuló energiákat igyekszünk minél inkább használni, helyben megtermelünk maguknak nagyon sok mindent, biogazdálkodással, vegyszerek nélkül gazdálkodunk, a szennyvizet biológiai módszerekkel helyben megtisztítjuk. Cikk

Munkánk elismeréséül 2004-ben elnyertük a Világ Ökofalu Hálózatának a Global Ecovillage Network - Ecovillage Excellence Award 2004. elnevezésű díját. Díj