Habr gy t?nik, szerencss vnk van a betegsgeket s az influenza jrvnyt illet?en, nem rt tudnunk, hogy melyek azok a gygynvnyek, amiket segtsgl lehet hvni egy-egy szezonlis betegsg legy?zsben.

De ami mg ennl is fontosabb, hogy erre fel is lehet kszlni s meg lehet el?zni a nyavalyt. gy az immuner?stssel kezdenm.

BBOR KASVIRG

Kedvelt immuner?st? nvny az echinaceae, ms nven a bbor kasvirg. Csepp, tea s homeoptis szer formjban is fogyaszthat. Megel?zsknt elg 20 cseppet bevenni naponta. Ha mr rezhet? tneteink vannak, egyszerre 50 cseppet, majd rnknt 10 cseppet kell szedni. Javuls esetn napi 3x20 csepp.

CSIPKEBOGY

A csipkebogy is remek gygynvny megel?zs cljra is C-vitamin s flavonoid tartalma miatt. Ezen kvl szmos svnyi anyagot is tartalmaz. Ha a C-vitamin ptls miatt fogyasztjuk, hidegen kell ztatni 1 jszakt, ha az svnyi anyag tartalmt szeretnnk kinyerni, f?zzk 5 percig, sz?rjk, majd langyosan fogyasszuk.

BODZA

Szles krben alkalmazhat a bodza. A virga izzaszt, s khgscsillapt, a termse immuner?st?, h?lses betegsgek esetn fjdalomcsillapt hats.

FONTOS TUDNIVALK

Br, alapvet?en a gygynvnyek fogyasztsa veszlytelennek szmt, fontos tudnunk, hogy vannak alapszablyok, amiket hasznlatukkor be kell tartani.Ilyen pldul, hogy tek esetben az egy komponens?eket (nem keverk) 4 htnl, tbb sszetev? esetn pedig 3 hnapnl tovbb ne igyuk folyamatosan. Ez id? eltelte utn sznetet kell hagyni, annyit amennyi ideig hasznltuk, majd a fogyaszts folytathat.

Allergisok, gyerekek, csecsem?k, ldott llapotban lv?k, vagy gygyszert szed?k krjk ki fitoterapeuta vlemnyt. A homeoptis szerek esetben pedig homeopata orvos segtsgt.

LELKI EGSZSG

Megel?zs szempontjbl sokat tehetnk, ha lelkileg is er?stjk magunkat, amire alkalmas a jga vagy a meditci. Rohans s stresszes letnkbe, tudatosan ptsnk be pihen? s lazt napokat.

rdemes odafigyelni arra is, hogy pozitvan gondolkodjunk, mert az immunrendszert a negatv gondolatok is gyengtik.

Ha viszont mr elrt minket a betegsg, fontos az gynyugalom. Egsz egyszer?en, ki kell fekdni a bajunkat.

A kvetkez? rszt a khgsre, lzra, ltalnos gyengesgre hasznlhat termszetes gygymdokkal folytatom.