Almás-mákos kalács

Nyomtatás

Hozzávalók

A hozzávalókat összegyúrom, majd dagasztom a tésztát. Nem szoktam felfuttatni az élesztőt.
A titka a hosszú kelesztés. Érdemes este bedagasztani és hagyni egész éjszaka kelni. Sokkal jobb lesz a tésztája kevés élesztő hosszú kelés esetén, mint több élesztő 1-2 órás kelés esetén. Persze ha nincs idő akkor több élesztő kell (ilyenkor az élesztő hátulján lévő felhasználást kell követni a mennyiséget illetően).

A mákot vízben vagy növényi tejben megfőzöm, ízesítem mézzel vagy nyírfacukorral, mazsolával és félreteszem hűlni.

Édes alma esetében csak simán lereszelem és kinyomom a levéből. Ebbe is mehet mazsola.

Mikor megkelt a tészta, két részre osztom, kinyújtom és egyenként megtöltöm. Ráhajtom a széleket, így egy-egy töltött tésztát kapok. A kettőt összecsavarom megszurkálom, hogy a pára kijöjjön belőle, megkenem a tetejét a félretett tojással és mehet a sütőbe. Kb. 170 fokon 35-45 percet sütöm.