Savanyú káposzta

Nyomtatás
PDF

Készülve a télre, az egyik nagy kedvencünk a savanyú káposzta. Nagyon egyszerű elkészíteni és nagy előnye az otthon elrakottnak, hogy akkor nyúl bele az ember a savanyú káposztás köcsögbe, amikor éppen megkívánja. Merthogy nálunk egy szép Erdélyből hozott, mázas köcsögben készül.

Miután panelban lakunk, az vált be, hogy egy tél alatt kb. 3-4-szer rakunk el 8-9 kilogrammnyi mennyiséget. Ez elsőt éppen a hétvégén döngöltük bele az edénybe. Nálunk egész télen 26 fok van a lakásban és így is gyönyörűen eltartható 6-8 hétig, már ha éppen el nem fogy.

 

Hozzávalók:
1 kg káposztához,
1 púpos ek. só
fűszerek: babérlevél, koriander és bors. Lehet bele piros erős paprika is, ki hogy szereti.

Elrakása csak annyi, hogy a káposztát vékonyra gyaluljuk, majd elkezdjük rétegezni a sóval és a fűszerekkel. Fontos, hogy jól le legyen döngölve a káposzta és mindig lé alatt legyen, hogy ne kapjon levegőt. Miután a meleg miatt gyorsabban párolog a káposzta által engedett lé, én azt szoktam csinálni, hogy amikor vettem ki belőle, a levét visszanyomom a káposztára.

Még egy dologra kell figyelni, hogy csak tiszta kézzel nyúljunk az edénybe. A ledöngölés után, érdemes lesúlyozni.

Amivel még lehet variálni az a hagyma és a birsalma. Nagyon finom ízt ad neki, ha a káposztarétegek közé hagymarétegeket csempészünk és egy-két szelet birsalma sem rontja el. Sőt!!!

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login