Székelykáposzta

Elkészült a savanyú káposzta, aminek készítéséről itt írtam: http://www.gaiaalapitvany.hu/oekopraktikak/finomsagok/48-oekopraktikak.
Sőt, ha nagyon őszinte akarok lenni, már meg is ettük és bent pihen a köcsögben a következő adag. Egy részét nyersen megettük, a másik részéből pedig ez a székely káposzta jellegű étel lett.

Azért csak jellegű, mert került bele füstölt is és apró gombóckák. Mindent összeszedtem amit a mélyhűtőben találtam és ebbe bele lehetett rakni. Szerintem ez is egy olyan étel aminek csak a fantáziánk szabhat határokat.

Az elkészítéssel nem sokat bajlódtam. Nem szoktam dinsztelni a hagymát, külön pörköltet főzni. Úgyis összefő az alatt a 2-3 óra alatt, amíg a sütőben van. Szépen rétegesen mindent egybe belerakok az edénybe. Ehhez egy mázas kerámiaedényt szoktam használni, aminek fedele is van.  A rétegek nálam a következőképpen néztek ki. Alulra került a savanyú káposzta, rá egy kis rizs, oldalas, kockára vágott sonka, egy nagy sonkacsont, a gombóckák, megint rizs, és káposzta. A hús rétegre raktam a fűszereket. Őrölt paprika, köménymag, bors, vegamix, zúzott foghagyma. Felöntöttem vízzel és ment is a sütőbe. Sót nem raktam bele, mert a füstölt és a káposzta is sós volt. Később sem igényelte, sőt...

Nagyon gyorsan elfogyott. :-)