Karácsonyi készülődés I. rész - A fahéjas aszalt almakarikák

Advent első vasárnapján egy kedves ajándék ötletet szeretnék megosztani. Mint finomsággal teli kalendáriumot lehet nyitogatni és válogatni az Ökopraktikák karácsonyi írásai között hétről-hétre.

Karácsonyi hangulatot előidézni nem könnyű rohanó, minden pillanatban fogyasztásra, felhalmozásra, teljesítésre ösztönző világunkban. De érdemes megpróbálni.  Olyan meglepetések érhetnek, hogy csuda.

A fahéjas aszalt almakarikákat készíthetjük gyerekekkel, párunkkal, a családdal. Csupán alma, egy csipet fahéj és egy madzag kell az elkészítéséhez.  Az elkészült fűzér isteni illatot áraszt „aszalódás” közben, felkészítve lelkünket a karácsonyra. Aztán pár nap múlva kényezteti testünket is, mint finom rágcsálnivaló, a hosszú téli estéken. S ezzel nincs vége az almakarikák sokoldalúságának, örömet is szerezhetünk vele, ha kis celofán zacskóban, szalaggal átkötve, terménnyel (pl. egész fahéj, csillagánizs…) és egy kézzel készített ajándékkártyával díszítjük, s adjuk át szenteste szeretteinknek.

Lássunk hozzá!

Az almát megmossuk, még akkor is, ha bio. Vékony pengéjű hosszú éles késsel eltávolítjuk a csutkát és a képen látható vastagságúra szeleteljük.

Érdemes almacsutkázót használni, mert nem is olyan egyszerű ám, szépen, minél kisebb alma veszteséggel dolgozni. (Ha csak aszalni szeretnénk, lehet cikkekre is vágni az almát, majd hasonlóan vékony szeletekben, egy tiszta konyharuhán aszalni).

Meghinthetjük fahéjjal, gyömbérrel, vagy amit szeretünk, de el is hagyhatjuk a fűszeres „kezelést”.

A fűzésnél érdemes egyszer áthurkolni a madzagot, hogy az almaszeletek ne csússzanak össze. Már csak helyet kell találni a lógatáshoz, én a kandalló mellé tettem.

Jó szórakozást, jó étvágyat, kellemes készülődést!