Tisztán, egyszerűen

Már a szappanos írásomban bevallottam különös vonzódásomat az egyszerű dolgok iránt. A takarítási tippjeim pedig még annyi bonyodalommal sem járnak…

A tisztítószerekkel kapcsolatban sem volt könnyű megszabadulnom az oly sokat hallott reklámszlogenektől. Akartam, hogy a csempe egy laza mozdulatomtól ragyogjon (még a kis csillagokat is odaképzeltem), hogy a mosópor gondolkodjon, megkeresse a koszt majd örökre likvidálja miközben egy teljes virágos rét illatát és hangulatát is belevarázsolja a kedvenc ruhámba, ami nem, hogy kifakul a mosás következtében, hanem éppen az által lesz egyre élénkebb színű. Aztán rájöttem, a feje tetejére álltak a dolgok. A citromlében aroma van, a bútorápolóban valódi citrom. A mosópor meg intelligens…helyettünk. De fel is lázadhatunk és visszavehetjük az uralmat a mérgező, tömény, agresszív vegyszerektől, s gondolkodhatunk magunk is. Például azon, miért kell külön szer a konyhai és a fürdőszobai csempéhez, a kádhoz, a mosdóhoz, a padlóhoz, a parkettához, a kárpithoz, a szőnyeghez stb. Hát azért, hogy jól megvegyük ezeket a termékeket, egy kisebb vagyonért. Nem beszélve arról, hogy ezek a szerek ugyanúgy bejutnak a szervezetünkbe, mint a kozmetikai cikkek. A vegyi anyaggal elmosott evőeszközöket még a szánkba is vesszük, sterilizáljuk a padlót, meg a gyerek játékait, mert attól leszünk jó mamik, hogy óvjuk kicsinyeinket a gonosz baciktól.

Hát ehhez képest én vidám, citrom illatú háztartást ígérek, mellékhatások nélkül! Valójában a hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul fillérekből és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz.

Általános tisztítás, vízkőoldás

Erre nekem az ecet vált be, illatosítónak a citromlé. Felmosó vízbe, mosdóra, csapra, mosogatóra, wc-be öntve. Hatása kiváló, 10 perc alatt feloldja a vízkövet a háztartási gépekről is (mint pl. vízforraló, itt 1 éjszakát hagyom állni). Azon kívül fertőtlenít és kitűnő ablaktisztító is, szépen feloldja a zsíros szennyeződéseket, s ragyogóan fénylő lesz az üveg. A csempéket vizes, szódabikarbónás szivaccsal törlöm át előbb, majd ecetes vízzel. Szépen pezseg, és nem marad nyoma, se a kosznak

Mosogatás

Keveset mosogatok kézzel, mert mosogatógépünk Zsuzsi végzi ezt a munkát. Vele nagyon jó barátságban vagyunk. Egyrészt mert energiatakarékos, s mégis olyan meleg vízzel is tud mosni amit az én kezem nem bírna, másrészt mert addig is jótékonyan elrejti a mosatlan edényeket míg össze nem gyűlik annyi, hogy érdemes legyen elindítani. Őt boltban kapható környezetbarát tablettával etetem és az öblítő tartályát ecettel töltöm fel. Szépen csillognak tőle az edények amellett, hogy leoldja a zsírt a gépről. Egyszer próbálkoztam mosószódával, mint tablettahelyettesítő, de azt Zsuzsi kikérte magának. 3x kellett átmosni mire ismét szóba állt velem.

Kézi mosogatáshoz környezetbarát mosogatószert használok, itt csupán a leégett edények tisztítására szoktam bevetni a szódabikarbónát, amit kis vízzel egy éjszakára az edényben hagyok, ami amúgy súrolásra, szagtalanításra, dugulás elhárításra is használható.

Mosás

Mosópor helyett mosószóda vált be. Használtam mosódiót, de az erősebben szennyezett ruhákat nem sikerült maradéktalanul kitisztítania, azért vagy vegyesen használom, vagy csak a „tiszta” ruhákhoz.

Ahogy már írtam tisztálkodáshoz szappant használunk s mikor már nagyon kicsire elolvadt, nem lehet sem megfogni, sem összetapasztani a másikkal. Na azokat a darabokat is simán elhasználom a mosáshoz. Bedobom a ruhák közé.

Az öblítőről nem tudok lemondani, próbáltam az illóolajakat, amik jók is voltak de gyorsan fogyott ezért ebből is boltban kapható lebomló terméket használok. Most épp a mandulatejes a favorit.

Fehérítésre a bóraxot vetem be. Kitűnően helyettesíti a klórtartalmú fehérítőket, s fertőtlenítő hatása miatt is megfelelő tisztítószer a fürdőszoba és a WC felületeinek is, ráadásul mosogatáshoz is ajánlják.

Szőnyeg és kárpittisztítás

Bóraxvízzel: 3 kanál bóraxot számítva egy vödörre. Ez a keverék felélénkíti a szőnyegek színét, csak át kell dörzsölni a portalanított szőnyeget, azután tiszta vízbe mártott ronggyal. Ezt a kárpitoknál is alkalmazhatjuk.

Portörlés

Elektrosztatikus ronggyal csinálom, ami tényleg vonzza és magában tartja a porszemeket. De van ahol szintén az ecetes vagy citromos vizes törlést alkalmazok. Bútorokra méhviaszt használok.

Ajánlott oldalak:

A Tudatos Vásárlók és a Zöld Pók filmje a környezetbarát takarítószerekről a NolTV-n jelent meg, Takács Mária, Papp Réka Kinga és Bihari László közös munkája.

Annak is ajánlom, aki épp nem akar takarítani, mert nagyon szórakoztató!

Dim lights Embed Embed this video on your site

Beszerzés: