Mr a szappanos rsomban bevallottam klns vonzdsomat az egyszer? dolgok irnt. A takartsi tippjeim pedig mg annyi bonyodalommal sem jrnak

A tiszttszerekkel kapcsolatban sem volt knny? megszabadulnom az oly sokat hallott reklmszlogenekt?l. Akartam, hogy a csempe egy laza mozdulatomtl ragyogjon (mg a kis csillagokat is odakpzeltem), hogy a mospor gondolkodjon, megkeresse a koszt majd rkre likvidlja mikzben egy teljes virgos rt illatt s hangulatt is belevarzsolja a kedvenc ruhmba, ami nem, hogy kifakul a moss kvetkeztben, hanem ppen az ltal lesz egyre lnkebb szn?. Aztn rjttem, a feje tetejre lltak a dolgok. A citromlben aroma van, a btorpolban valdi citrom. A mospor meg intelligenshelyettnk. De fel is lzadhatunk s visszavehetjk az uralmat a mrgez?, tmny, agresszv vegyszerekt?l, s gondolkodhatunk magunk is. Pldul azon, mirt kell kln szer a konyhai s a frd?szobai csemphez, a kdhoz, a mosdhoz, a padlhoz, a parketthoz, a krpithoz, a sz?nyeghez stb. Ht azrt, hogy jl megvegyk ezeket a termkeket, egy kisebb vagyonrt. Nem beszlve arrl, hogy ezek a szerek ugyangy bejutnak a szervezetnkbe, mint a kozmetikai cikkek. A vegyi anyaggal elmosott ev?eszkzket mg a sznkba is vesszk, sterilizljuk a padlt, meg a gyerek jtkait, mert attl lesznk j mamik, hogy vjuk kicsinyeinket a gonosz baciktl.

Ht ehhez kpest n vidm, citrom illat hztartst grek, mellkhatsok nlkl! Valjban a hagyomnyos eljrsokkal s szerekkel is ppolyan tkletes eredmnyt rhetnk el, radsul fillrekb?l s nemcsak laksunk, hanem a krnyezet is tisztbb lesz.

ltalnos tisztts, vzk?olds

Erre nekem az ecet vlt be, illatostnak a citroml. Felmos vzbe, mosdra, csapra, mosogatra, wc-be ntve. Hatsa kivl, 10 perc alatt feloldja a vzkvet a hztartsi gpekr?l is (mint pl. vzforral, itt 1 jszakt hagyom llni). Azon kvl fert?tlent s kit?n? ablaktisztt is, szpen feloldja a zsros szennyez?dseket, s ragyogan fnyl? lesz az veg. A csempket vizes, szdabikarbns szivaccsal trlm t el?bb, majd ecetes vzzel. Szpen pezseg, s nem marad nyoma, se a kosznak

Mosogats

Keveset mosogatok kzzel, mert mosogatgpnk Zsuzsi vgzi ezt a munkt. Vele nagyon j bartsgban vagyunk. Egyrszt mert energiatakarkos, s mgis olyan meleg vzzel is tud mosni amit az n kezem nem brna, msrszt mert addig is jtkonyan elrejti a mosatlan ednyeket mg ssze nem gy?lik annyi, hogy rdemes legyen elindtani. ?t boltban kaphat krnyezetbart tablettval etetem s az blt? tartlyt ecettel tltm fel. Szpen csillognak t?le az ednyek amellett, hogy leoldja a zsrt a gpr?l. Egyszer prblkoztam mosszdval, mint tablettahelyettest?, de azt Zsuzsi kikrte magnak. 3x kellett tmosni mire ismt szba llt velem.

Kzi mosogatshoz krnyezetbart mosogatszert hasznlok, itt csupn a legett ednyek tiszttsra szoktam bevetni a szdabikarbnt, amit kis vzzel egy jszakra az ednyben hagyok, ami amgy srolsra, szagtalantsra, duguls elhrtsra is hasznlhat.

Moss

Mospor helyett mosszda vlt be. Hasznltam mosdit, de az er?sebben szennyezett ruhkat nem sikerlt maradktalanul kitiszttania, azrt vagy vegyesen hasznlom, vagy csak a tiszta ruhkhoz.

Ahogy mr rtam tisztlkodshoz szappant hasznlunk s mikor mr nagyon kicsire elolvadt, nem lehet sem megfogni, sem sszetapasztani a msikkal. Na azokat a darabokat is simn elhasznlom a mosshoz. Bedobom a ruhk kz.

Az blt?r?l nem tudok lemondani, prbltam az illolajakat, amik jk is voltak de gyorsan fogyott ezrt ebb?l is boltban kaphat leboml termket hasznlok. Most pp a mandulatejes a favorit.

Fehrtsrea braxot vetem be. Kit?n?en helyettesti a klrtartalm fehrt?ket, s fert?tlent? hatsa miatt is megfelel? tiszttszer a frd?szoba s a WC felleteinek is, radsul mosogatshoz is ajnljk.

Sz?nyeg s krpittisztts

Braxvzzel: 3 kanl braxot szmtva egy vdrre. Ez a keverk fellnkti a sz?nyegek sznt, csak t kell drzslni a portalantott sz?nyeget, azutn tiszta vzbe mrtott ronggyal. Ezt a krpitoknl is alkalmazhatjuk.

Portrls

Elektrosztatikus ronggyal csinlom, ami tnyleg vonzza s magban tartja a porszemeket. De van ahol szintn az ecetes vagy citromos vizes trlst alkalmazok. Btorokra mhviaszt hasznlok.

Ajnlott oldalak:

A Tudatos Vsrlk s a Zld Pk filmje a krnyezetbart takartszerekr?l a NolTV-n jelent meg, Takcs Mria, Papp Rka Kinga s Bihari Lszl kzs munkja.

Annak is ajnlom, aki pp nem akar takartani, mert nagyon szrakoztat!

Dim lights Embed Embed this video on your site

Beszerzs: