De szp is lenne. Meg knny? is, hiszen pnz nlkl nehezebb pazarolni.

Elgondolkodtatok mr azon mennyi felesleges dolgot vsrolunk, halmozunk fel, raktrozunk a laksunkban s dobunk ki aztn nagy vben a szemtbe? Legyen az lelmiszer, hasznlati trgy, vagy a fogyaszti trsadalom ignyeinek m?vszi generli ltal a tudatalattinkba getett haszontalansgok, vgyott letrzsekbe csomagolt SZEMT!!!

Kedves olvas, ugye neked sem kell sokat kutatnod az emlkezetedben, sem az otthonodban, hogy tallj 1, 2, khm tbb tucat ilyen holmit? Ami mr akkor hulladk volt, mikor a kemny munkval megkeresett pnzedet kiadtad rte? Mondok nhny szemlyes pldt: Plssmaci, plsskutyi, plssnyuszi, mert olyan cukik, A legjobb frj , A legszebb szakcs felirat h?t? mgnes csodk mert olyan jpofk, s mg sorolhatnm

Bevallom - mert mindig be szoktam - hogy bizony volt id? mikor n is megszdltem az akcik, a 2 az 1 rrt tpus ajnlatok lttn, s tmrdek olyan dolgot pakoltam a kosaramba, amit amgy eszem gban sem volt megvenni.

Tippek tlfogyaszts ellen, avagy a fokozatos leszoks

1. Ha muszj a nagy hiperszuperekben vsrolnod soha ne indulj el lista nlkl. Cltudatosan, csak s kizrlag a szerint haladj, rengetegszer fognak megksrteni, lgy er?s.
  2. Soha ne indulj el hesen! Tervezd meg, mit szeretnl f?zni, s a listdat ez alapjn lltsd ssze. Klnben a kosarad tartalma alapjn minden nemzet konyhjnak f? fogsaihoz szksges alapanyag nz majd veled szembe a pnztrnl, kb mintha a krutazs is benne foglaltatna az rban :-)
  3. Ha van lehet?sged, prblj meg a kevsb hiper, magyar zletben vagy a sarki kisboltban vsrolni. Sokkal kevesebb rmny lesz itt, ami elcsbthat. A listdat azrt ne hagyd otthon.
  4. Fedezd fel a pket, a hentest, a zldsgest, a vegyesboltot, ha van a kzeledben, de nem rdgt?l val, ha egyenest a piacra indulsz. Ide azrt kell a bevsrl lista, mert tbb helyr?l kell beszerezned a szksges lelmiszereket.
  5. Ha mr elg btor vagy felkeresheted a helyi termel?t! A vsrlst programm teheted, elltogathatsz egy tanyra a lakhelyedhez kzel. Megnzheted, hol kszl az lelmiszered, kzben csuda dolgok vrnak rd. Hidd, el megri a tervezst s az id?t.
  6. Haladk tetszs szerint kombinlhatjk a 3-4-5-s pontot.

Van egy src, Raphael Fellmer aki Berlin mellett szabadtotta fel magt ama nyomaszt teher all, hogy a pnz miatt aggdjon. Gyakorlatilag egy mozgalmat indtott, f?knt a bio boltok romlott s kidobsra tlt lelmiszereib?l halssza ssze magnak a betev?t. Hasznos tancsokkal, receptekkel ltja el kvet?it a lehetsges egszsggyi kockzatokrl, s a kukzshoz szksges vd?felszerelsr?l.

Teljes cikk: http://pozitivnap.hu/kulfold/igy-lehet-penz-nelkul-elni-1-resz

A kpen lthat, hogy Raphael igen jl l s szomor mennyi lelmiszer kerl a szemtbe. Br az ltala kpviseltek pldul kisgyerekesek szmra megvalsthatatlanok, a krdssel foglalkoznunk kell. S teszi ezt mr az Eurpai Parlament is.

Brsszeli tudstnk jelenti - EP: felre kell cskkenteni az lelmiszer-pazarlst

(PLENRIS LS, Mez?gazdasg ? 23-01-2012)

Az eurpai hztartsokban, ruhzakban, ttermekben s az lelmiszer-elltsi lnc egyb pontjain az ehet? lelmiszerek akr 50%-a is a szemtbe kerl, mikzben 79 millian lnek a szegnysgi kszb alatt s 16 millian szorulnak a jtkonysgi intzmnyek lelmiszerseglyeire. A Parlament cstrtkn elfogadott llsfoglalsban miel?bbi intzkedsekre srget annak rdekben, hogy az lelmiszer-pazarls 2025-ig a felre cskkenjen, a rszorulk lelmiszerhez val hozzfrse pedig javuljon.

Az lelmiszer-pazarls szmokban

Jelenlegi pazarls az EU 27 tagllamban: 89 milli tonna vente (ez fejenknt 179 kg-ot jelent)

El?rejelzs 2020-ra (ha nem trtnik intzkeds): 126 milli tonna (40%-os nvekeds)

Az lelmiszer-pazarls felel?sei:

hztartsok: 42% (ennek 60%-a elkerlhet? lenne)

gyrtk: 39%

kiskeresked?k: 5%

tkeztetsi gazat: 14%

S ehhez csatlakozik a kvetkez?, az Eurpai Parlament 2012. janur 19-i llsfoglalsa:

Hogyan kerljk el az lelmiszer-pazarlst: hatkonyabb lelmiszerlncra irnyul stratgik az EU-ban

Az Eurpai Parlament a sajnlkozson kvl a felszltja a Tancsot s a Bizottsgot, hogy 2014-et nyilvntsk az lelmiszer-pazarls elleni kzdelem eurpai vnek, amely kulcsfontossg kezdemnyezs az eurpai polgrok tjkoztatsra s tudatossguk nvelsre, tovbb hogy hvjk fel a nemzeti kormnyok figyelmt erre a jelent?s tmra abbl a clbl, hogy a kzeljv?ben megfelel? forrsokat irnyozzanak el? a kzeljv? kihvsainak lekzdsre.

(Forrs: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2012-0014&language=HU&ring=A7-2011-0430 )

Ht igen, ez a minimum. De kezdhetjk alulrl is, csinlhatjuk gy is: Te magad lgy a vltozs, amit ltni szeretnl a vilgban. /Gandhi/

Pazarls s szegnysg

Az lelmiszerhulladk komoly trsadalmi krokat is okoz. Hiszen ha kevesebb tel megy veszend?be, akkor cskken a kereslet, az rak pedig lefel mennek. gy pedig azok is meg tudjk venni az lelmiszert, akiknek a jelenlegi rak mellett az megfizethetetlen. Nem kevs emberr?l van sz, Magyarorszg lakossgnak negyede nem megfelel?en tpllkozik, azaz nem eszik elegend? hst vagy zldsget.
Msodszor az lelmiszerhulladk rt a krnyezetnek. Ha ugyanis a htvgi marhaprklt a szemtbe kerl, akkor nem csak az tel kszlt feleslegesen, hanem az el?lltshoz szksges nyersanyag, munka, energia is veszend?be megy. Ennek altmasztsra csak egy szm: a vilgszerte kidobott 1,3 millird tonna lelmiszer el?lltshoz szksges vz 9 millird ember vzignyt fedezn, mikzben a Fld jelenlegi lakossga 7 millird ember.

Egy tlagos magyar hztarts vente egy mzsa lelmiszert dob a szemtbe. Megdbbent? szm, mg akkor is, ha tudjuk, t?lnk Nyugatra ngyszer ekkora mennyisget pazarolnak el. Ennek a mennyisgnek a cskkentse mindenki rdeke. Az ehet?, m kidobott lelmiszer el?szr is sok pnzbe kerl ma csaldoknak. Egy kilogramm lelmiszer tlagos ra 500 forint, gy vente minden magyar csald 50 ezer forintot dob a kukba. Gondoljunk csak bele, mi mindent vsrolhatnk ennyi pnzb?l...

(Forrs:http://penzcentrum.hu/vasarlas/milliardok_a_kukaban_igy_pazarolja_az_etelt_magyarorszag.1031773.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox )