Andrea erkélygazdasága - szüret

Andrea erkélygazdaságáról szóló korábbi cikkeinket itt és itt olvashatod (a szerk.)

Igen, igen, igen!

Nyár van, nyár, ahogy a dal mondja, bár néha már sok a jóból, amikor az ember a 40 fokos kánikulában zombiként hazaérkezik és másra nincs is nagyon energiája, minthogy ledobja magáról a ruháit és a lehető leglengébb öltözetben elterüljön az ágyon.

Ez velem is így volt, és nem igazán merészkedtem ki még az erkélyre sem csak úgy este 9 felé, bár akkor meg már az alig látható változások a növényeken már fel sem tűntek.

Most, hogy emberi hőmérséklet uralkodik, újra birtokba vettem a "gazdaságot" és megkezdtem a szüretet.

Az idén többféle paradicsompalántát vásároltam. Vettem törpét, vettem paradicsomfát, vettem törpének eladott normál paradicsomot, négy balkonparadicsom palánta pedig saját vetésből és palántázásból lett elültetve.

Mindegyik szépen terem, bár a törpének eladott normál "pari" - a rossz információ miatt - nem megfelelő méretű ládába került, így hiába a napi öntözés és a heti tápoldatozás nem igazán "szaftosodnak" a paradicsomok. A paradicsomfa azonban kiváló találmány és nálam nagyon bevált. Vettem egy 10 literes felmosóvödröt (200 forintért), kifúrtam az alját, került bele egy kis murva majd föld és bele a palánta. Na az a palánta ma már elérte a 2 méteres magasságot és terem rendesen. Jelenleg az erkély "futója" megtisztelő cím tulajdonosa.

A bazsalikom is - akár a balkonparadicsom -  nehezen indult be. Nem tudom, talán az idei légköri viszonyok nem kedveztek a házi palántázásnak - legalábbis nálam -  mert nem sok minden sikerült,  volt ami ki sem kelt, legnagyobb bánatomra így járt a körömvirág is. Mindegy, maradjunk a bazsalikomnál. Szóval, vettem két palántát úgy két-három hónappal ezelőtt, 120 forintért darabját, a saját ültetésből is megmard négy csenevész palánta. Az előbbiek már akkorák lettek, hogy le is szüreteltem őket és elkészítettem - természetesen télire - az első adag pestot.

Az oregano első adagját is megszárítottam, a mentából szirup készült, a rukkolát hagytam, hogy felmagosodjon, így nem kell magot venni, ültethetem a sajátjaimat.

Kaptam egy törpepadlizsán palántát is az idén. Gyönyörűen nő és virágzik csak éppen virágzás után el is köszönünk egymástól. Teremni nem akar hiába beszélgettem el vele, hogy így nem igazán leszünk jóban.

Az erdei szamóca folyamatosan terem, az eprek meg csak nőnek és nőnek, már egy pár "csüngő" részét elajándékoztam, de még mindig rengeteg van, nem tudok már mit kezdeni vele. (A baj az, hogy így nem telelődik át, muszáj levágni róla és elültetni. Szabad földön persze nem lenne gond vele.)

A levendulatermés idén - a szaporítások miatt - elég jó volt. Most a nem csak a virágokat, de a szárakat is megszárítottam, azt is fel fogom használni fürdőzsákok készítéséhez.

A fügefa márciusi első termései beértek - most először, eddig mindig ledobta a "cél" előtt - és a másodtermés gyümölcsei is szépen fejlődnek.

Természetesen a 40 fokos hőséget a babérlevél bírta a legjobban, rengeteg új hajtást és levelet hozott.

Végre sikeresen átültettem a csemegeuborka palántáit, a támaszték is szépen elkészült - erről még fotó nincs, de pótolom -, már csak nőnie kell a "kicsiknek" na és persze virágozni és teremni.

A rebarbara nő mint a bolondgomba, hetente egy új levéllel lesz gazdagabb.

A sztár nálunk - már ami az ízeket illeti - a csoki-menta. A kolléganőmtől kaptam ajándékba, és a kezdeti nehézségek után, hogy egyáltalán megmarad, eltüntethetőek-e róla a tetvek (dohány, csalán, fokhagyma  és egyéb természetes fegyver lett bevetve)  és egyáltalán, és különben is. Kemény meló volt - az "ő" részéről is - de megérte. Egy pár levelet leszedtem róla, kíváncsi voltam, hogy mit is tudok belőle kotyvasztani. Aki imádja a bonbonokat és alapból szereti a mentát, az a csoki-mentától, hát, hogy is fogalmazzak finoman....az élvezetek élvezetét kapja,  már ami az ízeket illeti. Elképesztően finom, az After Eight csokira hasonlít az íze még natúron is, hát még ha elkészítjük bonbonnak. Én megcsináltam...és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, ezért fogtam és egyből egy nagyobb cserépbe ültettem a növényt, hogy hagy hozzon minél több új hajtást és levelet.

Egyenlőre ennyi a gazdaságból....