Nagy rmmel adjuk kzre Fenyvesi Andrea rst, aki megmutatja, hogy erklygazdaknt miket "termel". Szerinte j lenne, ha minl tbben vllalkoznnak arra, hogy nekilljanak a lehet?sgeikhez kpest egy kis " hazait" termelni.

Szerintnk is! :-)

Egy kis tavasz s nyr a tlben

Mindig arra vgytam, hogy legyen egy hatalmas kertem, pici hzzal. Egyel?re e vgyam mg nem teljeslt, de igyekszem a lehet?sgeimmel lni. Ez konkrtan azt jelenti, hogy az els? emeleten lv? laksunk "hatalmas" erklyn "gazdlkodom". Ezen a 4 ngyzetmteren prblok egy sajt kis mikrovilgot teremteni, magam s a csaldom szmra. Az ember nem is gondoln mennyi lehet?sg rejlik ezen a pr ngyzetmteren. Ekkora terleten is termelhetnk, lvezhetjk a "kert" ltal nyjtottakat, fogyaszthatjuk annak gymlcseit.

Itt prblok tleteket adni mindazoknak, akik azzal kacrkodnak, hogy belevgnak az "erklygazdasg" megvalstsba s csak egy kicsiny inspirci kell szmukra ahhoz, hogy meghozzk vgre dntsket. Ennek is, mint mindennek megvannak a maga buktati, itt nem igazn szmthatunk a vet?magok csomagolsra rt informcikra, mivel e piciny mili? msknt m?kdik (legalbbis az n tapasztalataim szerint) mint a nagy.

"n kis kertem, kertemben"

Ha nem is bazsarzst, de minden mst mr ltettem, vetettem, palntztam, szaportottam. Valami sszejtt, valami nem. A prom nha sokkos llapotba kerl, mikor az tleteimmel bombzom, br az igazsg az, hogy fantasztikus kreativitsom" s "sziporkz tleteim" (mint pldul -"frjatok fel legalbb egy gerendt fik, hogy arra is cserepeket lgathassak"-) megvalstsa mg igencsak vrat magra. No, nem baj, majd egyszer...

Nos, ezek teremtek nlam:

Uborka

Csak prbaknt vetettem el kt magot. Mindkett? kikelt s rengeteg uborka termett rajta. Mivel az uborka fut, s kacsokkal kapaszkodik, megoldst kellet tallni arra, hogy hova "futtassuk" fel. El?szr a cserpbe 3-4 szl ndat dugtam, majd arra vkony drtot tekertem, el?szr krbe, majd fel lett vezetve egszen a red?nyig. Mivel nem nagyon hasznljuk a red?nyket, gy az egyik ablakred?ny lyukacsai kztt lett tf?zve a drt. Futtats, rnykols megoldva.

Sarkantyka

Rendkvl j az illata s termszetesen ehet? nvny. Mind a levele mind a virgja fogyaszthat. Egy kicsit a retekre hasonlt az ze, enyhn csp?s. Ha elvirgzott, a virg magjai leszedhet?k, elrakhatk. Idn sajt magrl fogok ltetni.

Citromf?

Tbb "bokor" is van a "kertemben" bel?le. Remek szrpnek s lik?rnek is.

Rozmaring

El?szeretettel hasznljk a termszetgygyszok. des fehrborban rleljnk kt htig 2-3 szlat, majd estnkt fogyasszunk bel?le egy kupicval. A szvburokra van jtkony hatssal.

Vrs fonya

Tavaly ltettem, sajnos mg nem termett, taln majd az idn.

Szamca

Tavaly tavasszal sikerlt egy olyan fajtt tallnom, amely mzdes mg fl retten is. Elkpeszt?, hogy milyen ze volt. Ezt rendeltem, nem a piacon vettem. Az ?sszel ltettem szt az j hajtsait, gy mg 3 lda palntm lett, remlem, tvszelik a telet.

Cukkini

Egy erklyen cukkinit nevelni, az nem semmi. Rendkvl vzignyes s persze nem rt minl nagyobb cserpbe elltetni mivel gyorsan, sok gykere n?. Virgai, levelei is fogyaszthatk.

Erdei szamca

Ezt a piacon vettem, gy kt vvel ezel?tt. Termse pici, hisz erdei fajtrl beszlnk, de szintn mzdes. Ez is knnyen szaporthat.

Levendula

Vannak kedvenceim is, ilyen a levendula s a menta. Mindkett? szintn megtallhat az erklyen. Kt ve az alattam lak szomszd - akinek van egy piciny kertje - visszavgta a levendula tveit. n elkrtem t?le. Leszedtem az aljrl a leveleket s csak gy a la nature ledugdostam a fldbe. Mind megeredt s mg abban az vben virgzott is. Most mr abbl is tbb cserpnyi van, gy tavasszal azt hiszem ajndkoznom, kell bel?le, hiszen vges az a 4 ngyzetmter.

Balkonparadicsom

Kifejezetten balkonldkba val paradicsom is termesztsre kerlt, mivel az a tapasztalatom, hogy a rendes paradicsom nem brja az erkly klmjt. Mg mrciusban dugdostam el a magokat, majd a kikelt palntkat vgs? helykre ltettem. Hat palntt hagytam meg magunknak, a tbbit elajndkoztam. Mg oktber elejn is termett.

Bazsalikom

Ez itt egy gynyr?sges bazsalikom, termszetesen ebb?l is tbb t? volt. Remek pesto kszthet? bel?le. Szintn magrl neveltem. Egynyri, minden vben jra kell vetni.

Rukkola

Tavaly tavasszal rukkola salta is volt a palettn, engem egy kicsit a mogyorra emlkeztetett az ze (az hiszem idn is fogok vetni). A krmvirgok a bazsalikom mellett fejl?dtek, rengeteg virg n?tt rajtuk, leszedtem, megszrtottam ?ket, gy a szappanokba, krmekbe a "hztjibl" raktam. A menta leveleit szrtottam, majd egy vegbe vndoroltak s ott vrjk, hogy a tl folyamn nmi citromf?vel egyetemben tet f?zznk bel?le. Mivel a menta s a citromf? is folyamatosan hozza leveleit, gy mg szrpt s a mr emltett lik?rt is el?lltottam, no persze a szappanokba is hazai mentalevlb?l kerlt. (a szrpk sajnos lassan elfogynak)

A f?szernvnyek kzl a rozmaringon kvl, az oregn, a kakukkf?, s a csombor is helyet kapott az erklyen.

Fgefa

Tavaly mr nagyon szpen termett, pedig mg elg kicsi. Remlem az idn lesz annyi termse, hogy egy kis fgebort kanyarintsak bel?le.

Nehogy az gondoljtok, hogy ezzel itt a vge, vannak olyan nvnyek, amelyekr?l nem kszltek fotk. Ilyen a szibriai mzbogy, a trpe fonya- szegnynek volt egy csom termse, de a nyri melegben megsltek, a trpe rzsa, a kvirzsa, s a harangvirg (br azt karcsonykor az anysomnak adtam). Remlem nem hagytam ki semmit...

Jogosan vet?dhet fel az a krds, hogy mi kifrnk mg az erklyre!? Igen, bizony, kifrnk, s legalbb mg kt szk s egy kis asztal is!

Szz sznak is egy a vge, vgjatok bele, csinljtok, s ne adjtok fel!