Építkezés az ökofaluban I. rész

Aki azt hiszi, hogy természetes, emberbarát anyagokból építkezni csak döntés kérdése, annak csak részben van igaza. Nagyon elszántnak, sok időre és pénzre van ahhoz szükség, hogy ez valóban az legyen. Elszántnak az akadályokon való átjutáshoz, időnek felkutatni az anyagokat, szakembereket, akik még emlékeznek a hagyományos építési módokra és pénzre, mert ezekből az anyagokból építkezni nem olcsó, viszont drága. Pontosabban, vagy idő vagy pénz, de a legjobb ha mindkettő van...  De kezdem inkább az elején.

2009-ben vettünk telket Galgahévízen az ökofaluban. Tetszett a környék, a gyönyörű táj és az ötlet, hogy emberbarát építőanyagokból is lehet építkezni. Akkor már évek óta igyekeztünk tudatosan élni. Egészséges, lehetőség szerint vegyszermentes élelmiszerek, természetes tisztítószerek, kozmetikumok, szelektív hulladékgyűjtés, stb..  Nem volt annyira nehéz, mert az egyik szakmám kozmetikus, és idő közben a természetgyógyászat-fitoterápia "ágazatát" is kitanultam, így volt miből merítkezni. Visszanyúltam a korábbi tanulmányaimhoz és készítettem egy-két kozmetikumot. Pl. borotvakrémet a férjemnek.(http://www.gaiaalapitvany.hu/oekopraktikak/pipere/107-borotvakrem) Ugyanis mi még tanultunk krémeket főzni.
Na, de vissza az építkezéshez Szóval miután az életmódunk nagy részét átalakítottuk, egyenes következménye volt számunkra, hogy a lakó környzetünk is élhető legyen. Jelenleg ugyanis Pesten lakunk, egy 10. emeleti panelban. Nem részletezném ennek előnyeit és hátrányait. Egy biztos, hogy hálásak vagyunk azért, hogy van lakásunk, ami nem is rossz, de miért ne lehetne jobb. Így belevágtunk.
Egy rossz elképzelés és éretlen terv után, rájöttünk, hogy mit akarunk. Ehhez már csak a megfelelő tervezőt kellett megtalálnunk. A "véletlen" műve volt ez is. Egy szórólapot kaptam e-mailen, ahol Válóczy Balázs tervező előadását hirdették. Korábban földházakat és vályogházakat is tervezett, így úgy éreztük, hogy ő a mi emberünk. Az előadás után is így gondoltuk, tehát felvettük vele a kapcsolatot. Örült a feladatnak, mert kiderült, hogy a palóc földről származik és miután Galgahévíz éppen a palóc föld határán fekszik, "haza" tervezhetett. Sokat segített a szemlélete és a nyitottsága. Eleinte vályogtéglában gondolkodtunk, de ezt sajnos nem tudtuk megvalósítani, a jelenlegi jogszabályok miatt. Itt volt az első akadálya annak, hogy az általunk tervezett természetes építőanyagból építkezzünk. Majd erre bővebben is kitérek az engedélyezésnél.

Szóval Balázs megtervezte nekünk azt a házat amire vágytunk. Minden benne volt amit szerettünk volna.

A fal végül vályog helyett bontott tégla lett. A rétegrend úgy alakult, hogy 25 cm bontott téglafal, 25-30 cm cellulóz szigetelés és 12 cm-es köpenyfal. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mennyi problémát és gondolkodást vet ez fel. A terveknél jól látszik, hogy a telek lejtős. A tervezésnél ezt is figyelembe kellett venni. Miután nem szerettünk volna 3 szintet, a nappalit, a konyhát és az étkezőt leköltöztettük a pinceszintre, ami által azok kertkapcsolatosak lettek és így a tetőnek is megmaradt a pufferelés szerepe, ami azért sem nyáron, sem télen nem jön rosszul. Ugyan lehet, hogy furcsa első ránézésre ez a leosztás, de szerintem több előnnyel jár, mint hátránnyal.

A következő részben az engedélyezésről és a kivitelezők kereséséről lesz szó. Addig jó böngészést a tervekhez :-)

Alsó szint alaprajz

Felső szint alaprajz