Illatos szappanok

„Egyszerű eszközökkel tartalmas célokért” nálunk ez a családi szlogen, s gyakorlatilag mindenre elmondható. Nincs ez másként a szappanhasználattal sem, ha abból indulunk ki, hogy akár tiszta vízzel is lehet(ne) mosakodni. Sajnos azonban a környezetünk túlságosan szennyezett, nem tudunk kellően megtisztulni, szükség van kiegészítő szerekre. Én a szappant ajánlom. S hogy miért? Az sem titok…

Nem is olyan régen még én is bőszen vásároltam és kentem a csodákat ígérő – mint például: örök fiatalság, dús haj, vakító fehér fogak - kozmetikai szereket, amik bár gyanúsan meseszerűek voltak úgy gondoltam megérdemlem. A várt életérzés és hatások hogy-hogy nem elmaradtak, helyette lett száraz a bőröm és sovány a pénztárcám. S ekkor, is mint oly sokszor eszembe jutott a nagymamám, aki sose használt semmilyen kencét. Hát utánanéztem nagyi házi praktikáinak, s jót mosolyogtam: „hogy ez eddig nem jutott eszembe”. Az első könyv, ami ezek után a kezembe került Dawn Mellowship, Toxic beauty-ja volt (kellemes cím: Mérgező szépség) melyben fel van sorolva a kozmetikai ipar által használt minden tikos összetevő valamint hatásuk. Hát a hatás nem maradt el… azonnal óriási hely lett a fürdőszobánkban. A témának rengeteg irodalma van, amit melegen ajánlok, de csak az erős idegzetűeknek…

Miért jó a szappan?

A szappant régen a föníciaiak, kecskezsírból és bükkfa hamujából állították elő, s már akkor nagyon okosan bőrbetegségek kezelésére is használták. Az igazi szappan vizes oldata lúgos, s mivel a bőr enyhén savas vegyhatású (pH), a reklámok éveken keresztül lebeszéltek a szappanos mosakodásról. Pedig  az egészséges bőr, különösen fiatal korban, viszonylag gyorsan újjátermeli védőköpenyét, s egyébként is egy enyhén savas tonikkal, vagy otthon is elkészíthető öblítővízzel könnyen visszaállítható az arc bőrének savas pH értéke. A szappan, mint enyhe peeling (bőrradír), a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását. A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához viszont lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség. /forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/szappanokrol/

Számos kellemes hatása mellett azt is nagyon szeretem benne, hogy rém egyszerű elkészíteni, és a fantáziánknak semmi sem szab határt. Íme egy alapszappan recept amit legutóbbi nyílt napunkon el is készítettünk.

Alapszappan recept (kb. 2,5 kg lesz belőle)

1. Mérjünk ki 295 gr lúgot (NaOH, vegyszerboltokban lehet kapni)
  2. Mérjünk ki 600 gr folyadékot. (Mi 3,5 %-os tehéntejet használtunk.)
  3. Nagyon lassú kevergetés mellett, kis adagokban keverjük a lúgot a választott folyadékba. (Vigyázat!!! A reakció nagy hő fejlődéssel jár! Használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt! Ne lélegezzük be a gőzöket!)
  4. Míg kihűl, a lúgos oldat mérjünk ki 1375 gr olíva olajat és 400 gr kókuszvajat (Reform nagykereskedésekben lehet beszerezni)
  5. Adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsíros keverékhez, és óvatosan, botmixerrel dolgozzuk össze, amíg puding állagúvá válik.
  6. Adjuk hozzá az illóolajokat, mi adagonként 2 kis üveg illatot kevertünk bele.
  7. Használhatunk száraz anyagokat, mi tönkölybúza darát, csipkehúst, kamillavirágot tettünk a masszába. Ezeknek a mennyiségére viszont csak azt tudom mondani „érzéssel” mert nem mértük, meg ami belekerült. Természetesen, ha több félét szeretnénk, el kell osztani a szappant külön edényekbe, ilyenkor lehet az illatot is variálni)
  8. Ha kész vagyunk az „ízesítéssel” öntsük formákba. Legjobb a szilikon forma, de remek a joghurtos doboz, a tetrapack doboz, homokozó forma… a fantáziánk itt is szárnyalhat.
  9. A formákat takarjuk le zsír-, vagy sütőpapírral és készítsünk dunsztot egy takaróval vagy törölközővel, és hagyjuk állni 24 óráig, hogy megszilárduljon a szappanunk.
  10. Vegyünk fel gumikesztyűt, borítsuk ki a szappant az öntőformákból, és vágjuk fel a kívánt méretre, formára majd takarjuk be ismét a szappandarabokat, hogy ne porosodjanak és hagyjuk száradni 3-4 hétig.

Ajánlott irodalom:

Dr. Rózsa Sándor - Testápoló kislexikon (kozmetikumok átvilágítása, kozmetikum összetevők listája)

Susan Miller Cavitch - The Soapmaker's Companion

Susan Miller Cavitch - The Natural Soap Book

Dawn Mellowship – Toxic beauty

Ajánlott oldalak:

Szappankészítő  tanfolyam: http://mindegyszer.wordpress.com/ én is itt tanultam...

és itt gyakoroltam: http://www.gaiaalapitvany.hu/home/47-nyilt-nap

Szappan kalkulátor:  http://illatosszappan.blogspot.com/p/lug-kalkulator.html