Gaia Alapitvány - A Galgaszappany - 100% magyar

A Galgaszappany - 100% magyar

El?z? cikkemben az illatos szappanokrl rtam. ?k el?kel? kkuszvajbl, olva olajbl kszltek, melyek finoman tplljk a b?rt, termszetesek s remek tisztlkod szer vlik bel?lk. rdekes, hogy az interneten fellelhet? alapreceptek ezekkel az sszetev?kkel dolgoznak. Mint rk ksrletez? s helyi termk-fgg? kigondoltam, a 100% magyar szappan tervt. Hana s Szofi voltak segtsgemre a fejlesztsben gy bszkn mutathatom be el?z? rsznk f?szerepl?jnek vidki testvrkjt a Galgaszappanyt.

Olyan divatja van a mang-, shea-, kkusz- s kakavajnak, hogy mltatlanul felejtettk el, a klasszikus szappan nvnyi s llati zsrok (marhafaggy, disznzsr) valamint lgok sszef?zsvel kszl. Rgen hamulgbl s a diszn belekr?l leszedett zsrbl f?ztk a szappant. Bizony.

Rszletek Gazda Jzsef : Mindennek mestere / A falusi tuds knyve (Pski, 1993.) c. m?vb?l: "Mindig sszeszedtnk mindenfle zsiradkot, ami maradt . Hulladkot, avas zsrt, avas szalonnt, a juhtl a faggyat, vagy disznt, ha elpusztult. t liter zsiradkhoz kell egy kil marszda, s kell 8-10 liter patakvz. Azt beltesszk egy nagyednybe, lgzstbe, s akkor addig kell azt f?zni, kavarni, mg a szappany (:-)- a szerk.) teljesen elvlik a lgtl, s a lg szpen ltszik benne, s a szappan kln marad. (...) A lda fenekre sajtruht tettek, beletettk a szappanf?zelket, s otthagytk msnapig, amg a lg leszivrgott, a szappany megfagyott. Akkor kifordtottk, tetszs szerint vgtk fel. Az olyan lgy vt, frissen nem lehetett hasznlni. Odatettk a kemencre, a tetejre, az osztn megszradt, ha nyrba f?ztk, kitettk a napra, vagy szell?z? helyre, amg osztn olyan vt, mint a csont. gy kopogott."

Mi is majdnem gy ksztettk

Galgaszappany (kb. 1 kg lesz bel?le)

1. Mrjnk ki 129,41 gr lgot (NaOH, vegyszerboltokban lehet kapni)

2. Mrjnk ki 425,6 gr folyadkot. (Mi a kpen lthat szappannl forrsvizet hasznltunk)

3. Nagyon lass kevergets mellett, kis adagokban keverjk a lgot a folyadkba. (Vigyzat!!! A reakci nagy h? fejl?dssel jr! Hasznljunk vd?szemveget s gumikeszty?t! Ne llegezzk be a g?zket!)

4. Mg kih?l, a lgos oldat mrjnk ki 280 gr mhviaszt, 180 gr napraforg s 100 gr repce olajat s 560 gr mangalica zsrt.

5. A mhviaszt olvasszukfel, majd adjuk hozz az olajjal elkevert zsrt. Folyamatosan a t?z fltt dolgozzunk, a mhviasz gyorsan visszadermed.

6. Adjuk hozz a NaOH oldatot a zsros keverkhez, s vatosan, botmixerrel dolgozzuk ssze, amg puding llagv vlik (jelen esetben inkbb srgabors f?zelk).

7.Adjuk hozz az illolajokat, mi adagonknt 1 kis veg illatot kevertnk bele.

8. Spirulinval s pirospaprikval szneztk. Termszetesen, ha tbb flt szeretnnk, el kell osztani a szappant kln ednyekbe, ilyenkor lehet az illatot is varilni.

9. Ha ksz vagyunk az zestssel ntsk formkba. Legjobb a szilikon forma, de remek a joghurtos doboz, a tetrapack doboz, homokoz forma a fantzink szrnyalhat.

10. A formkat takarjuk le zsr-, vagy st?paprral s ksztsnk dunsztot egy takarval vagy trlkz?vel, s hagyjuk llni 24 rig, hogy megszilrduljon a szappanunk.

11. Vegynk fel gumikeszty?t, bortsuk ki a szappant az nt?formkbl, s vgjuk fel a kvnt mretre, formra majd takarjuk be ismt a szappandarabokat, hogy ne porosodjanak s hagyjuk szradni 3-4 htig.

Ht ennyi! Mg egyetlen dolog hibdzik a szappanyunkkal! Nem hamulgbl ksztettk. S vajon mi lesz kvetkez? ksrletem trgya, amihez egsz tlen gy?jtm a fahamut?

Pontosan. Szval folytatjuk

Ajnlom: Galgaszappany