A Galgaszappany - 100% magyar

A Galgaszappany - 100% magyar

Nyomtatás

El?z? cikkemben az illatos szappanokról írtam. ?k „el?kel?” kókuszvajból, olíva olajból készültek, melyek finoman táplálják a b?rt, természetesek és remek tisztálkodó szer válik bel?lük. Érdekes, hogy az interneten fellelhet? alapreceptek ezekkel az összetev?kkel dolgoznak. Mint örök kísérletez? és helyi termék-függ? kigondoltam, a 100% magyar szappan tervét.  Hana és Szofi voltak segítségemre a fejlesztésben így büszkén mutathatom be el?z? részünk f?szerepl?jének vidéki testvérkéjét a Galgaszappanyt.

Olyan divatja van a mangó-, shea-, kókusz- és kakaóvajnak, hogy méltatlanul felejtettük el, a klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összef?zésével készül. Régen hamulúgból s a disznó belekr?l leszedett zsírból f?zték a szappant. Bizony.

Részletek Gazda József : Mindennek mestere / A falusi tudás könyve (Püski, 1993.) c. m?véb?l: "Mindig összeszedtünk mindenféle zsiradékot, ami maradt . Hulladékot, avas zsírt, avas szalonnát, a juhtól a faggyat, vagy disznót, ha elpusztult. Öt liter zsiradékhoz kell egy kiló marószóda, s kell 8-10 liter patakvíz. Azt belétesszük egy nagyedénybe, lúgzóüstbe, s akkor addig kell azt f?zni, kavarni, míg a szappany (:-)- a szerk.) teljesen elválik a lúgtól, s a lúg szépen látszik benne, s a szappan külön marad. (...) A láda fenekére sajtruhát tettek, beletették a szappanf?zeléket, s otthagyták másnapig, amíg a lúg leszivárgott, a szappany megfagyott. Akkor kifordították, tetszés szerint vágták fel. Az olyan lágy vót, frissen nem lehetett használni. Odatették a kemencére, a tetejére, az osztán megszáradt, ha nyárba f?zték, kitették a napra, vagy szell?z? helyre, amíg osztán olyan vót, mint a csont. Úgy kopogott."

Mi is majdnem így készítettük…

Galgaszappany (kb. 1 kg lesz bel?le)

1. Mérjünk ki 129,41 gr lúgot (NaOH, vegyszerboltokban lehet kapni)

2. Mérjünk ki 425,6 gr folyadékot. (Mi a képen látható szappannál forrásvizet használtunk)

3. Nagyon lassú kevergetés mellett, kis adagokban keverjük a lúgot a folyadékba. (Vigyázat!!! A reakció nagy h? fejl?déssel jár! Használjunk véd?szemüveget és gumikeszty?t! Ne lélegezzük be a g?zöket!)

4. Míg kih?l, a lúgos oldat mérjünk ki 280 gr méhviaszt, 180 gr napraforgó és 100 gr repce olajat és 560 gr mangalica zsírt.

5. A méhviaszt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajjal elkevert zsírt. Folyamatosan a t?z fölött dolgozzunk, a méhviasz gyorsan visszadermed.

6. Adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsíros keverékhez, és óvatosan, botmixerrel dolgozzuk össze, amíg puding állagúvá válik (jelen esetben inkább sárgaborsó f?zelék).

7. Adjuk hozzá az illóolajokat, mi adagonként 1 kis üveg illatot kevertünk bele.

8. Spirulinával és pirospaprikával színeztük. Természetesen, ha több félét szeretnénk, el kell osztani a szappant külön edényekbe, ilyenkor lehet az illatot is variálni.

9. Ha kész vagyunk az „ízesítéssel” öntsük formákba. Legjobb a szilikon forma, de remek a joghurtos doboz, a tetrapack doboz, homokozó forma… a fantáziánk szárnyalhat.

10. A formákat takarjuk le zsír-, vagy süt?papírral és készítsünk dunsztot egy takaróval vagy törölköz?vel, és hagyjuk állni 24 óráig, hogy megszilárduljon a szappanunk.

11. Vegyünk fel gumikeszty?t, borítsuk ki a szappant az önt?formákból, és vágjuk fel a kívánt méretre, formára majd takarjuk be ismét a szappandarabokat, hogy ne porosodjanak és hagyjuk száradni 3-4 hétig.

Hát ennyi! Még egyetlen dolog hibádzik a szappanyunkkal! Nem hamulúgból készítettük. S vajon mi lesz következ? kísérletem tárgya, amihez egész télen gy?jtöm a fahamut?

Pontosan. Szóval folytatjuk …

Ajánlom: Galgaszappany